Információk Orvosoknak

Szolgáltatások

Az otthoni lélegeztetési programba azoknak a betegeknek van lehetősége bekerülni, akik ezt kérik és állapotuk is lehetővé teszi azt, továbbá a család vállalja az otthoni gondozást és az ehhez szükséges körülmények kialakítását, a kezelőorvos és a kórház pedig biztosítani tudja a beteg rendszeres és időszakos otthoni ellátását, távoli szakmai felügyeletét.

Igénybe vehető szolgáltatásiank:

Lélegeztetés

Lélegeztetéshez kórházi tudásszintű gépeket alkalmazunk (PHILIPS Respironics Trilogy100, BiPAP A40, BiPAP A30), amelyek könnyen kezelhetőek és sokoldalúak. Az eszközök igény szerint invazív és nem-invazív lélegeztetési módot nyújtanak felnőtt és gyermek betegek számára. A lélegeztetés során az előírt terápiának megfelelő, különböző légzőköri fűtött párásítókat is biztosítunk.

Köhögtetés

Amikor a beteg az állapotából fakadóan a hatékony köhögésre, és ennek következtében a légúti váladék eltávolítására önállóan képtelen, szükségessé válik a köhögés asszisztálása. A PHILIPS Respironics CoughAssist E70 (továbbiakban CA E70) köhögtetőgépe olyan módon segít a betegnek a váladék fellazításában és eltávolításában, hogy egy belégzés során pozitív légúti nyomás támogatásával megtölti a tüdőt levegővel, majd gyorsan átvált negatív légúti nyomásra. A gyors nyomásváltozás pedig a tüdőből nagy kilégzési légáramot eredményezve elősegíti a váladék kiürítését. A be-, illetve kilégzés során a készülék egyénileg szabályozhatóan a légáramlás megrezegtetésére is képes, ami hozzájárul a sűrű váladék hörgőfalról való leválásához, fellazításához.

Monitorozás

Amennyiben a beteg állapota indokolja, különböző paraméterek (SpO2, EtCO2, szívritmus, spirometria, mobil vérgáz – Astrup) folyamatos és alkalmi monitorozását, eltérés esetén vészhelyzeti riasztását lehetővé tevő eszközöket is biztosítunk. Ezek alkalmazásával a beteg meg tudja határozni, hogy mikor szükséges a lélegeztető és köhögtető eszközöket használnia, továbbá a memória és riasztás funkcióknak köszönhetően nő az ellátás biztonsága, és lehetővé válik a beteg állapotának és terápiahasználatának szakorvosi ellenőrzése.

Az otthoni lélegeztetés finanszírozását az 519/2013 (XII.30.) Korm. rendelet által módosított, 43/1999.(III.3.) Korm. rendelet tartalmazza.

Amennyiben a NEAK támogatási rendszer keretében történik az otthonlélegeztetés, abban az esetben a beteget ellátó egészségügyi intézménynek finanszírozási szerződést kell kötnie a NEAK területileg illetékes igazgatóságával és a műszaki hátteret biztosító Alvásterápia Kft.-vel. Ebben az esetben az egészségügyi intézmény a költségvállaló. Amennyiben a beteg megfelel a kritériumoknak (ennek meghatározása a szakorvos és az egészségügyi intézmény hatásköre), jogosulttá válik az otthoni lélegeztetés programra.

A program keretein belül a betegek gondozását kérő és vállaló hozzátartozók részletes, személyre szabott képzésben (elméleti és gyakorlati oktatásban) részesülnek a lélegeztető gép alapvető működéséről, a betegek ápolásáról illetve az esetlegesen fellépő akut életveszélyes helyzetek elhárításáról amelyek az otthoni lélegeztetés során felmerülhetnek.

A NEAK támogatási rendszerén kívül magánfinanszírozás keretében is igénybe vehető az otthoni lélegeztetés. Ebben az esetben szintén fontos a beteg egészségügyi háttere és az ellátást biztosító szakorvos személye. A tárgyi feltételeket az Alvásterápia Kft. biztosítja, viszont a költségvállaló nem az egészségügyi intézmény, hanem a beteg/hozzátartozó lesz.

Ha felmerül az otthoni lélegeztetés lehetősége, keressen minket!

Segítünk annak megvalósításában!