Információk Orvosoknak

Géphasználat során felmerülő kérdések

A lélegeztetőgép folyamatos vagy időszakos légzéstámogatást nyújt a gépi lélegeztetést igénylő betegek kezelésekor. A lélegeztetőgép használata során felmerülhetnek bizonyos kérdések, amelyeket most csokorba szedtünk.

Hogyan kell tisztítani a lélegeztetőgépet?

A lélegeztetőgép tisztítása hetente egyszer szükséges megtörténnie: száraz ruhával a gépházat törölje át, pormentesítés céljából.

Hány naponta szükséges a légzőkör cseréje?

A cső eljuttatja a levegőt a géptől a beteghez. A légcsere során a csőben áramló levegőben lévő apró kórokozók letapadhatnak a cső falára. A párásítás miatt a csőben lévő nedves közeg kedvező feltételeket biztosít a lerakódott kórokozók elszaporodásához, melyek belégzés során bejuthatnak a beteg légútjába és fertőzést okozhatnak. A fertőzések megelőzése érdekében fontos a légzőkört 30 naponta cserélni.

Milyen gyakran szükséges a maszk tisztítása?

A maszkon keresztül jut el a lélegeztetőből a levegő a beteghez. Mivel a maszk egyes részei közvetlenül érintkeznek a beteg bőrével így azok a részek a használat során szennyeződnek az izzadsággal, lerakódott porszemcsékkel, elhalt hámsejtekkel. Ezek lerakódnak a maszkon és kitűnő táptalajt képeznek a fertőzést okozó mikroorganizmusok elszaporodásához. Az erősen szennyezett maszkon keresztül a beteg belélegzi ezeket a kórokozókat, melyek a légútba jutva fertőzéseket okozhatnak. Fentiek megelőzése érdekében a maszkot rendszeresen tisztítani kell, a szennyeződéstől függően (pl. zsírtalanítás, lemosás). Erősen elhasználódott maszkot legalább az előírt időszakban, vagy szükség szerint hamarabb, cserélni kell.

Milyen gyakran kell cserélni a vizet a vízkamrában?

Fontos, hogy a vízkamrában lévő víz mindig friss legyen. Használaton kívüli időszakban mindig legyen üres a tartály, majd a gép használata előtt töltse fel friss vízzel! Így megakadályozható, hogy a tartályban lévő állott víz algásodjon, vagy kórokozók szaporodjanak el.

Hány naponta szükséges cserélni a baktériumszűrőt?

A szűrő védi a készüléket a betegből távozó idegen anyagok behatolásával szemben, így nem juthat be a gépbe kórokozó. Emellett védi a beteget a fertőzésektől, hiszen a gépbe jutott levegőt megszűri, így nem engedi át az apró fertőzést okozó részecskéket. Fontos feladata miatt a baktériumszűrőt 7 naponta kell cserélni.

Mi a feladata a finom légszűrő-szivacsnak és milyen gyakran szükséges cserélni?

A szálló portól és szennyeződéstől védi meg a lélegeztetőgépet, így a porszemcsék nem tudnak kárt okozni a gép műszaki állapotában. Az ezen a szűrőn átáramló levegő jut a beteg tüdejébe. 30 naponta kell cserélni.

Mi a feladata a pollen légszűrő textilnek és milyen gyakran szükséges cserélni?

Kiszűri a normál háztartási port és a virágporokat. Ez biztosítja azt, hogy a gépbe bejutott levegőbe ilyen részecskék ne kerüljenek, így a beteghez se jussanak el. A szűrő a portól telítődve nem tudja feladatát ellátni rendesen, ezért 15 naponta kell cserélni.

Milyen gyakran szükséges tisztítani a kilégző adapter WhisperSwivel II-t?

A kilélegzett levegő ezen keresztül távozik, ezért fontos a napi tisztítása. Eltömődése esetén, CO2 visszalégzés miatti fulladásveszély léphet fel. 6 havonta kell cserélni.

Milyen gyakran szükséges cserélni a System One párásító vízkamra S60-ban a vizet?

Fontos, hogy a vízkamrában lévő víz mindig friss legyen. Használaton kívüli időszakban mindig legyen üres a tartály, majd a gép használata előtt töltse fel friss vízzel! Így megakadályozható, hogy a tartályban lévő állott víz algásodjon, vagy kórokozók szaporodjanak el. 12 havonta kell cserélni.

Milyen gyakran szükséges tisztítani a CA E70 légzőkört?

A beteg felé és felől a levegőáramlás a légzőkörön keresztül biztosított. A gép használata során, a beteg által felköhögött váladék belekerül a légzőkörbe, melytől meg kell azt tisztítani! Ha benne marad a légzőkörben a felköhögött váladék vagy annak egy része, a benne lévő kórokozók visszajuthatnak a beteg légútjába, ezzel növelve a fertőzésveszélyt. Használat után ki kell tisztítani a légzőkört, és 30 naponta ki kell cserélni.

Hány naponta szükséges cserélni a köhögtetőgép baktériumszűrőjét?

A szűrő védi a készüléket a betegből távozó idegen anyagok behatolásával szemben, így nem juthat be a gépbe kórokozó, valamint védi a beteget a fertőzésektől, hiszen a gépbe jutott levegőt megszűri, nem engedi át az apró fertőzést okozó részecskéket. Fontos feladata miatt 10 naponta cserélni kell.

Mi a feladata a CA E70 légszűrő – szivacsnak?

A szálló portól és szennyeződéstől védi meg a gépet, így a porszemcsék nem tudnak kárt okozni a gép műszaki állapotában. 6 havonta kell cserélni.

Ha felmerül az otthoni lélegeztetés lehetősége, keressen minket!

Segítünk annak megvalósításában!