Információk Orvosoknak

Tájékoztató a PHILIPS Respironics otthoni lélegeztetőgépekkel kapcsolatban

Kedves Betegeink, Kedves Szülők!

A közelmúltban az Önök vagy gyermekük otthoni lélegeztetőgépeit gyártó PHILIPS Respironics Inc. egy közleményt adott ki, amely az otthonaikban használt készülékeket is érintheti. Kérjük, hogy az alábbi tájékoztatót figyelmesen olvassák el.

FONTOS!

A kezelőorvosaik által beállított terápiát semmilyen körülmények között ne függesszék fel és ne módosítsák!

Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy az Alvásterápia Kft. részéről minden elvárható intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy betegeink biztonságos terápiáját a továbbiakban is biztosíthassuk, megadjuk számukra az igényelt tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján, továbbá, hogy kövessük a gyártó útmutatásait a korrekciós intézkedések megvalósításában. Az ezzel kapcsolatos esetleges teendőiről kezelőorvosa, vagy munkatársunk a megfelelő időpontban értesíteni fogja!

Az ügy háttere

A PHILIPS 2021. június 14.-én önkéntes helyszíni biztonsági közleményt (FSN) adott ki bizonyos típusú folyamatos- (CPAP), és kétszintű (BiPAP) nyomást adó légsínterápiás, továbbá lélegeztetőgépeivel kapcsolatban. A figyelmeztetést azért adták ki, mert a készülékek belsejében hangtompítás céljából alkalmazott poliészter alapú poliuretán (PE-PUR) habszivacs felülete – ritka körülmények együttállása mellett – (1) porladásnak indulhat, illetve (2) a készülék élettartama alatt szerves vegyi anyagok párologhatnak ki belőlük. A habszivacs esetleges porladását fokozhatja az egészségügyi hatóságok által jóvá nem hagyott otthoni használatra szánt, ózon gázt és UV-C fényt alkalmazó készülék-fertőtlenítő eszközök alkalmazása, valamint a magas környezeti páratartalom és hőmérséklet. A leváló, és ezért elméletileg a légútba kerülhető porszemnyi szivacstörmelék, illetve a kipárolgó szerves vegyületek a szervezetbe jutva veszélyt jelenthetnek a készüléket használó egészségére. A PHILIPSHEZ fejfájásról, felső légúti irritációról, köhögésről, mellkasi nyomásról és arcüreggyulladásról érkeztek jelentések, de a részecskékkel és a vegyi anyagokkal való tartós érintkezés akár súlyosabb egészségkárosító következményeket is okozhat, amelyeket a gyártó a honlapján tett közzé, azonban ezzel kapcsolatos panasz még senkitől sem érkezett. Az érintett készülékek többsége a DreamStation sorozat első generációjából került ki, de a PHILIPS belső minőségbiztosítási eljárásai hasonló eset előfordulásának megelőzése érdekében, a biztonsági intézkedést mindazon készülékekre kiterjesztették, amelyek PE-PUR habszivacsot tartalmaznak, többek között az otthoni lélegeztetőgépekre is.

A kockázat előfordulásának esélye Magyarországon

Az elmúlt 24 évben, amióta ezek a termékek jelen vannak hazánkban, még nem fordult elő, hogy a készülék hasznos élettartamán belül és azon túl találkoztunk volna a PHILIPS biztonsági felhívásában érintett problémával sem a meghibásodások, sem a rendszeres karbantartások elvégzése során. Betegeink a rendszeres, éves kontrollvizsgálat alkalmával javuló egészségi állapotukról számoltak be, és a legkisebb fokú kétség sem merült fel a készülékek minőségével kapcsolatban. A hivatkozott közleményben a PHILIPS is hangsúlyozza, hogy 2020-ban a használók körében mindössze 0.03%-ban fordult elő a hangtompító szivacsbetét porladása, azonban a vegyi anyagok kipárolgása ügyében még egyetlen egy esetet sem jelentettek. A szivacsporladás megjelenésének hátterében a gyár által jóvá nem hagyott ózonos fertőtlenítő eszközök használata, az extrém magas (85% feletti) páratartalom és hőmérséklet (33-35°C) együttes hatása állhat. Hazánkban az ózonos készülékfertőtlenítő eszközök elterjedtsége nagyon ritka, és a klímakörülmények sem olyanok, mint ahol ez a jelenség eddig előfordult.

Az Alvásterápia Kft. tulajdonában lévő otthoni lélegeztetőgép-park esetében kiemelt figyelmet fordítunk a rendszeres ellenőrzésre és karbantartásra. Az életbentartó Trilogy 100 lélegeztetőgépeknél két évente elvégezzük a főalkatrészek cseréjét, évente pedig a 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet szerinti időszakos felülvizsgálat történik meg külső, hatósági engedéllyel rendelkező orvostechnikai szakszolgáltatónál. A Trilogy 100 esetében a szűrő filter gátolja, a szivacs esetleges porladásából adódó, belégzés lehetőségét.  A BiPAP A40-es és A30-as légzéstámogató készülékek esetében is szigorúan követjük és elvégezzük a gyártó által előírt karbantartási műveleteket. A gyártó biztonsági felhívása kapcsán több, különböző korú (2011, 2015, 2019, 2021 gyártási évű) készüléket vizsgáltunk be szakszervizünkben, és megállapítottuk, hogy a hivatkozott hangszigetelő szivacsok a gyári előírásoknak megfelelő állapotúak, ezért biztonsággal használhatók. Hasonló tapasztalásra jutottak a környező országok gyógyászati segédeszköz forgalmazói is, ahol a magyarországinál nagyságrendekkel nagyobb gépparkot üzemeltetnek.

Teendők a biztonsági felhívással kapcsolatban

Az Alvásterápia Kft. vezetősége, konzultálva a fent nevezett készülékek használatában több évtizedes tapasztalattal rendelkező, lélegeztetéssel foglalkozó hazai szakorvosokkal, alapul véve az Európai Unió és az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai, továbbá az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) és az Európai Alváskutató Társaság (ESRS) közös közleményeit, az alábbiakat javasolja:

– HASZNÁLJA TOVÁBB készülékét az eredetei orvosi javaslat és terápiabeállítások szerint, mert a betegsége terápiájának abbahagyása sokkal nagyobb és valós kockázat, szemben a készülékben esetlegesen, nagyon ritkán előforduló szivacsporladásból eredő feltételezett kockázattal.

– Ügyeljen készüléke tisztaságára, és az előírt gyakorisággal cserélje a szűrőbetéteket és légzőköri tartozékokat, amelyeket az Alvásterápia Kft. rendszeresen küld Önnek.

– Figyelje, hogy készülékében tapasztal-e bármilyen eltérést annak már megszokott működéséhez képest. Amennyiben kételye merül fel a készülék biztonságos üzemelésével kapcsolatban, értesítsen bennünket, és haladéktalanul megtesszük a szükséges intézkedéseket.

– NE használjon ózont alkalmazó vagy előállító fertőtlenítő eszközöket az otthoni lélegeztetőgépek tisztítására, még azokban a helyiségekben sem, ahol ezeket a készülékeket tartja. Csak a használati útmutatójában leírtak szerint tisztítsa a készülékét.

Ha bármilyen további kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, kérjük keresse kezelőorvosát az intézeti elérhetőségeken, vagy kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésükre a 06 20 770 6650 Otthonlélegeztetési Forróvonalon, elsősorban hétköznap 9-17 óra között, sürgős esetben azonnal!

A PHILIPS Respironics szakemberei folyamatosan és kiemelt fontossággal dolgoznak azon, hogy a készülékek használata során felmerült kockázatokat megszüntessék, és a mielőbbi megnyugtató megoldást megtalálják. Amint a helyszíni korrekciós intézkedések kapcsán bármilyen további hírt kapunk, azonnal tájékoztatjuk Önöket, és azt a honlapunkon (www.lelegeztetes.hu) is közzétesszük.

Az Alvásterápia Kft. összes munkatársa és az otthonlélegeztetésben részt vevő valamennyi szakember nevében köszönjük megtisztelő megértésüket és bizalmukat, és kérjük további együttműködésüket a felmerült probléma kezelésében.