Információk Orvosoknak

Koronavírus – tájékoztató

A jelen helyzetben szeretnénk tájékoztatást adni az Otthoni Lélegeztetési Program betegeinek, valamint az őket gondozó hozzátartozóknak.

2019 decemberében egy új típusú koronavírus által okozott légúti fertőzés (COVID-19) jelent meg Kínában. A fertőzés következtében a betegek száma az elmúlt két hétben Kínán kívül, így Európában is jelentős emelkedést mutatott.
Az elmúlt hét történéseire tekintettel Magyar Kormány 2020.03.11-én Magyarország egész területére vészhelyzetet rendelt el.

Ennek megfelelően:

‒ Javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel a Magyar Kormány által tett javaslatokat, és azokat maradéktalanul tartsák be!
‒ Mind a betegek, mind az őket gondozó személyzet számára kiemelten fontos a gyakori kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítés!
‒ Kerüljék a kézfogást és az egyéb érintkezéssel járó köszönési formákat!
‒ Fontos a közvetlen környezet, a lakás gyakori fertőtlenítése, különös tekintettel a gyakran érintett felületekre (pl.: kilincs, telefon, asztal, billentyűzet, távirányító, stb.)!
‒ Általánosságban javasolt, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha az feltétlenül szükséges. Ha ki is mozdulnak, lehetőség szerint kerüljék azokat a helyszíneket, ahol sok ember gyűlik össze (zárt terek, bevásárló központok, rendezvények, stb.)!
‒ Olyan ismerősökkel, rokonokkal, akik igazoltan fertőzött régióból tértek haza (ez jelenleg Kína, Dél-Korea, Irán és Olaszország) a hazatérést követő két hétben ne találkozzanak személyesen.

Panasz esetén

‒ Amennyiben Önnek a koronavírusra jellemző tünetei jelentkeznek (láz, száraz köhögés, nehézlégzés), és az elmúlt két hét során kapcsolatban állt olyan személlyel, aki fertőzött országból jött, vagy pozitív lett a koronavírus tesztje, ezt haladéktalanul jelezze telefonon a háziorvosának, aki a kihirdetett eljárásrendet követve fog eljárni.
‒ A lélegeztetőgépet, valamint a köhögtető gépet fertőzés esetén is indokolt és javasolt használni. Láz és nehézlégzés esetén használja többet a lélegeztetőgépét. Fokozott légúti váladék esetén használja gyakrabban a köhögtető gépet.

Minden más tekintetben a korábbi gyakorlat az iránymutató.

Figyelem:

A koronavírus által okozott tüdőgyulladás kezelése intenzív terápiás ellátást igényel, önmagában nem elegendő a lélegeztetőgép használata. A légzéstámogató és lélegeztetőgépeket intenzív és pulmonológiai osztályon lévő szakorvosok állítják be kórházi körülmények között, valamint a megfelelő maszkot is ott választják ki.

A nem szakember által és nem megfelelően beállított gépek súlyos állapotromlást idézhetnek elő a gép használata során! Ezért cégünk minden esetben szakorvosi javallat ellenében, megfelelő intézményi háttérrel rendelkező páciensnek biztosítja az állapotának megfelelő légzéstámogató és lélegeztetőgépeket.

Hasznos információk

A Kormány által bejelentett veszélyhelyzeti intézkedésekről, valamint a koronavírus terjedésével kapcsolatosan további tájékoztatás az alábbiakban érhető el:
– Koronavírus weblap: https://koronavirus.gov.hu
– Koronavírus Facebook oldal: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu
– Nemzeti Népegészségügyi Központ – A koronavírus megelőzésével kapcsolatos ajánlások: http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok
A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat is üzemeltet a koronavírushoz köthető lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében: 06-80-277-455 és 06-80-277-456 valamint egy e-mail cím is rendelkezésre áll: koronavirus@bm.gov.hu

Budapest, 2020.03.16.

Alvásterápia Kft.