Információk Hozzátartozóknak

Szolgáltatásaink

Az otthoni lélegeztetés programban igénybe vehető szolgáltatási kategóriák:

Lélegeztetés

Lélegeztetéshez kórházi tudásszintű gépeket alkalmazunk (PHILIPS Respironics Trilogy100, BiPAP A40, BiPAP A30), amelyek könnyen kezelhetőek és sokoldalúak. Az eszközök igény szerint invazív és nem-invazív lélegeztetési módot nyújtanak felnőtt és gyermek betegek számára. A lélegeztetés során az előírt terápiának megfelelő, különböző légzőköri fűtött párásítókat is biztosítunk.

A beteg légzési elégtelenségének mértéke ismeretében a kezelőorvos az alábbi szolgáltatási szintekből választhat:

1. szint

A beteg elsősorban éjszaka, alvás közben szorul gépi lélegeztetésre, de a teljes napi légzéstámogatási igénye jellemzően nem haladja meg a 8 órát. A beteg önállóan életben tartó légzésre hosszabb távon képes, viszont gépi lélegeztetés nélkül napokon belül közepes fokú légzési elégtelenség, egészségkárosodás alakul ki.

Ebben az esetben többnyire nem-invazív, maszkos lélegeztetés elégséges lehet.

2. szint

A beteg az éjszakain túl, már nappal is gépi lélegeztetésre szorul, ami a napi 8 órát meghaladja, de nem éri el a 16 órát. A beteg önállóan életben tartó légzésre rövid ideig, csupán pár óráig képes, ezt meghaladóan a gépi lélegeztetés nélkül súlyos fokú légzési elégtelenség és egészségkárosodás alakul ki.

Ebben az esetben – a betegség súlyosságától függően – szükség lehet invazív vagy nem-invazív lélegeztetésre és köhögtetőgép használatára.

3. szint

A beteg folyamatos, 24 órás gépi lélegeztetésre szorul, és önálló életben tartó légzésre nem, vagy csak pár percen át képes. Míg az előző két szintnél a betegek maguk is tudják kezelni a lélegeztetőgépet, ez esetben nem képesek az önálló használatra, és a váladékkezelés sem megoldott önállóan.

Ebben az esetben invazív, esetleg nem-invazív maszkos vagy csutorás lélegeztetésre, továbbá köhögtetőgép és monitorok használatára lehet szükség.

A legmagasabb szintű betegkomfort biztosítása érdekében az elérhető teljes maszk típus-, és méretválasztékkal rendelkezünk a PHILIPS Respironics, a Löwenstein Medical Technologies vagy a Resmed gyártók kínálatából.

Köhögtetés

Amikor a beteg az állapotából fakadóan a hatékony köhögésre, és ennek következtében a légúti váladék eltávolítására önállóan képtelen, szükségessé válik a köhögés asszisztálása. A PHILIPS Respironics CoughAssist E70 (továbbiakban CA E70) köhögtetőgépe olyan módon segít a betegnek a váladék fellazításában és eltávolításában, hogy egy belégzés során pozitív légúti nyomás támogatásával megtölti a tüdőt levegővel, majd gyorsan átvált negatív légúti nyomásra. A gyors nyomásváltozás pedig a tüdőből nagy kilégzési légáramot eredményezve elősegíti a váladék kiürítését. A be-, illetve kilégzés során a készülék egyénileg szabályozhatóan a légáramlás megrezegtetésére is képes, ami hozzájárul a sűrű váladék hörgőfalról való leválásához, fellazításához.

A CA E70 készülék használata előnyt jelenthet egyebek között az összes olyan beteg számára, aki nem képes hatékonyan köhögni izomdisztrófia, súlyos izombetegség, gyermekbénulás vagy egyéb, a légzőizmok bizonyos fokú bénulásával járó neurológiai rendellenesség, például gerincvelő-sérülés miatt. A készülék használható továbbá a bronchopulmonális betegségek – például emfizéma, cisztás fibrózis, hörgőtágulat – miatt nem hatékony váladékeltávolítás megsegítésére is.

A köhögtetőgép egyaránt alkalmazható lélegeztetett, valamint lélegeztetésre nem szoruló betegek esetében is, azaz önálló terápiaként is indikálható. Nem-invazív módon arcmaszkkal, szájrésszel, vagy pedig invazív módon lélegeztetett beteg esetében az endotrachealis vagy tracheostomiás tubushoz illeszthető adapterrel használható.

A CoughAssist E70 készülékkel nem csak a tartós otthoni, hanem a kórházi akut tartózkodás során is jó eredményeket lehet elérni.

Monitorozás

Amennyiben a beteg állapota indokolja, különböző paraméterek (SpO2, EtCO2, szívritmus, spirometria, mobil vérgáz – Astrup) folyamatos és alkalmi monitorozását, eltérés esetén vészhelyzeti riasztását lehetővé tevő eszközöket is biztosítunk. Ezek alkalmazásával a beteg meg tudja határozni, hogy mikor szükséges a lélegeztető és köhögtető eszközöket használnia, továbbá a memória és riasztás funkcióknak köszönhetően nő az ellátás biztonsága, és lehetővé válik a beteg állapotának és terápiahasználatának szakorvosi ellenőrzése.

Ha felmerül az otthoni lélegeztetés lehetősége, keressen minket!

Segítünk annak megvalósításában!